Komende vrijdag 22 november 2019 geef ik een presentatie voor de Expertisegroep Regelbeheer, dit is een kennisuitwisselingsverband tussen Belastingdienst, SVB, DUO, IND en Rijkswaterstaat op het gebied van bedrijfsregelbeheer. Onderstaand een abstract van de sessie die ik aldaar
ga geven.
Voor een meer generieke achtergrond verwijs ik graag naar een vorige blog (engels)
Data is helaas, in de wereld van nu, vaak een bijproduct van een applicatie of een te ondersteunen proces. Belangen die de applicatie of het proces overstijgen worden onder het tapijt geveegd en 'opgelost' in kunstmatige en gebrekkige opwerkingen zoals datawarehouses, datalakes of andere (vaak informele) kopieermechanismen. Deze 'dataschuld' zorgt voor enorme uitdagingen t.a.v. wendbaarheid van wetsveranderingen op het digitale landschap, actualiteit en kwaliteit in dienstverlening naar burger en bedrijf en risico's t.a.v. ongecoördineerde verspreiding van data. We moeten data & logica scheiden van proces & applicatie. Dit wordt ook wel de scheiding tussen 'know' en 'flow' genoemd. Op het gebied van logica, en deze netjes afleiden uit de wet- regelgeving, heeft de Belastingdienst reeds ruime ervaring. Het is tijd dat nu ook het grote 'databeest' zich hierop aansluit.
Daartoe heeft de Belastingdienst een Verticale Datadefinitie Architectuur vastgesteld waarbij elke vorm van vastlegging is afgeleid uit wet- en regelgeving en los staat van proces- of
applicatiebelangen. Waarmee de impact van wetswijzigingen transparant wordt en - vice versa - de data altijd terug kan worden herleid tot wet- en regelgeving. Kennis-, informatie en datamodelleren is het vakmanschap dat (weer) nieuw leven in moet worden geblazen. Denk aan cognitatie, feitmodelleren, natuurlijke taal, regelspraak, logisch modelleren, anchor-style modellering, modeltransformaties en ordentelijke 'separation of concerns'. En nee, dit is allesbehalve een IV of IT taak, dit is per definitie een innige samenwerking tussen wetschrijver, wetsanalist. modelleur en engineer. Dat deze datadefinitie architectuur een paradigmaverschuiving is in de wijze waarop informatiesystemen tot stand komen, begint langzaam door te dringen. De grote uitdaging zit hem dan ook in de transitie, de fundamenteel andere manier van denken, werken en opleiden en hoe e.e.a. realistisch kan kantelen in de uitvoering.
Data en regels horen bij elkaar, ze zijn als het ware 'brothers in arms'. Gezamenlijk definiëren zij een kennisdomein die gescheiden moet zijn van uitvoering. De nieuwe Referentiearchitectuur Gegevenshuishouding van de Belastingdienst is gebaseerd op drie ontwikkelingen; (1) Wendbaar wetgeven, (2) Common Ground en (3) Regie op Gegevens. Een van de belangrijkste strategische thema's, de Verticale Datadefinitie Architectuur, wordt in deze sessie toegelicht.